Vijf tips voor de amateurvoetballer in de zomerstop

Beweegprofessionals? Wie of wat zijn dat?

Letterlijk gezien zijn beweegprofessionals, professionals die zich bezig houden met de beweging van het menselijk lichaam. Iedere professional kijkt hierbij naar andere onderdelen van het lichaam. Een podotherapeut onderzoekt voornamelijk klachten aan het houdings- en bewegingssysteem, die ontstaan door het afwijkend functioneren van de voet en/of een afwijkende (hard)looppatroon. De fysiotherapeut onderzoekt en behandelt klachten aan het totale houdings- en bewegingsapparaat.

Het amateurvoetbal ligt de komende weken stil. Hieronder vijf tips van professionals Rondom en Claessens van de Rijt om in de zomerstop je lichaam op peil te houden


1. Verbeter je uithoudingsvermogen!

Hardlopen is natuurlijk enorm goed voor het trainen van je uithoudingsvermogen. Zeker als het lekker weer wordt in de zomer is dit dé ideale voorbereiding op een nieuw voetbalseizoen. Loop alleen of met lekker met vrienden. Voetbal is een sport waarin korte sprints vaak afgewisseld worden met enige rust. Zorg er dus tijdens het hardlopen voor dat deze korte sprints in combinatie met korte rustmomenten terugkomen. Daarnaast is het stop en go principe nog erg belangrijk, hiermee wordt het reactief afremmen bedoeld. Dit zou je zeker als je met een teamgenoot aan het hardlopen bent makkelijk kunnen trainen.

Conditie kan ook op andere manieren verbeterd worden, denk hierbij aan een andere sport, zoals paddel of tennis, hierbij wissel je ook korte sprints af met korte rustmomenten. Ook het stop en go principe komt hier veelvuldig terug.

Ten slotte, zorg voor ritme tijdens het trainen in de zomer. Ben je beter getraind dan heb je minder rustdagen tussen de trainingsdagen nodig. Ben je minder goed getraind, dan heb je meer rustdagen nodig. Teveel doen kan zorgen voor overbelasting, te weinig doen kan zorgen voor onder belasting. Onder belasting en over belasting kunnen zich beiden uiten in fysieke klachten. Stem duidelijk met je zelf af wat en hoe vaak je wilt trainen met welke mate van rust. Luister daarnaast goed naar je eigen lichaam!


2. Mobiliteit en functionele krachttraining

Functionele krachttraining is van enorm belang om blessures tegen te gaan. Daarvoor is er wel een erg belangrijk vereiste nodig, namelijk mobiliteit. Lies en hamstring blessures zijn de meest voorkomende spierblessures bij voetballers. Spelers die al eerder deze blessures gehad hebben, maken meer kans om deze nogmaals te krijgen. Zorg er dus goed voor om mobiliteit – en krachttraining te onderhouden tijdens de zomerstop. 

Inmiddels zijn er verschillende blessurepreventie protocollen die wetenschappelijk onderzocht zijn en duidelijke werking beschrijven. Denk hierbij aan het Askling protocol (hamstring) en het Copenhagen Adductor protocol (lies).


3. Let op je voeding waar kan, maar geniet ook zeker!

Natuurlijk is het straks zomervakantie en wil je kunnen genieten van heerlijk eten en drinken. Wil je graag met een niet te hoog vetpercentage terugkomen van je vakantie, eet en drink dan met mate en zorg voor voldoende beweging!


4. Nieuw schoeisel en eventueel nieuwe steunzolen indien je ze langer dan een jaar hebt.

Zijn je voetbalschoenen en/of je steunzolen van de podotherapeut toe aan vernieuwing. Dan is dit je kans! Eerder hebben wij al een artikel gemaakt met daarin tips voor de juiste voetbalschoenen. https://amateurvoetbaleindhoven.nl/beweegprofessionals-aan-het-woord-de-ideale-voetbalschoen

Heb je steunzolen van de podotherapeut al langer dan een jaar, maak dan een afspraak om nieuwe aan te laten meten. De kwaliteit van de zolen verminderd vaak door het veelvuldig gebruik maken hiervan.


5. Raadpleeg een fysiotherapeut indien je er zelf niet uitkomt!

Indien je het lastig vind om de juiste belasting te vinden die past bij jouw mate van getraindheid of begin je lichte klachten te krijgen? Trek dan aan de bel bij een fysiotherapeut! De fysiotherapeut(e) kan samen met jou kijken naar de juiste balans om te zorgen dat je fit aan het nieuwe seizoen kan beginnen!