Klachten aan je heup

Het heupgewricht is een kogelgewricht met een dragende functie. Heupklachten uiten zich hoofdzakelijk in de lies, aan de buitenzijde van het bovenbeen en uitstralend in het bovenbeen naar de knie.

Actrose (Slijtage)

Gewrichtsvlakken van botten zijn bekleed met een dun laagje kraakbeen. Dit heeft een schok dempende werking en zorgt voor een optimale glijbaarheid van de afzonderlijke botdelen in het gewricht. Bij artrose gaat het kraakbeen in kwaliteit achteruit. Dit zorgt ervoor dat het gewricht minder soepel loopt en de schokken minder goed opgevangen worden. Doordat het kraakbeen weg is, kan er bot-op-bot contact ontstaan in het gewricht. Dit is pijnlijk en maakt het gewricht minder beweeglijk.

  • Symptomen: pijn in de lies en stijfheid van het heupgewricht (met name start- of ochtendstijfheid).
  • Wanneer: artrose komt voornamelijk voor bij mensen boven de 50 jaar.

Slijmbeursontsteking

Aan de buitenzijde van het bovenbeen loopt een grote peesplaat die vanaf de bekkenkam naar de knie toe loopt. Onderweg passeert deze peesplaat de trochantor major: dit is een knobbel van het bovenbeen die wat naar buiten toe uitsteekt. Op deze knobbel hechten ook nog een aantal andere spieren aan, zoals de kleine bilspieren. Al deze structuren bewegen vlak over elkaar heen. Om wrijving te voorkomen zitten er slijmbeurzen tussen. Dit zijn een soort van gladde stootkussentjes die voorkomen dat botten en pezen over elkaar heen schuren. Bij een slijmbeursontsteking is er schade aan de stootkussentjes, door beschadigde of geïrriteerde structuren die over of langs de trochantor major heen bewegen, en zwellen ze op. Dit voorkomt een soepele werking van het gewricht en zorgt voor pijn en moeite met beweging.

  • Symptomen: pijn rond de trochantor major.
  • Wanneer: voornamelijk bij vrouwen van middelbare leeftijd of ouder. Ook mannen binnen andere leeftijdsgroepen kunnen ermee te maken krijgen.

Liesblessure

De spieren aan de binnenzijde van het bovenbeen, welke aanhechten op het heupbeen, worden de adductoren genoemd. Deze spiergroep beweegt het bovenbeen naar binnen toe (adductie beweging). Bij een liesblessure is de spierpees-overgang geïrriteerd of zijn de pezen van de spieren in de buurt van de aanhechting op het heupbeen aangedaan. De pees kan ontstoken zijn (tendinitis), in kwaliteit en structuur achteruitgaan (tendinose) of er kan een overrekking of scheur optreden (ruptuur). De klachten kunnen zowel acuut als geleidelijk ontstaan.

  • Symptomen: pijn in de liesregio, met name tijdens het (met weerstand) naar binnen bewegen van het been.
  • Wanneer: vaak bij voetballers en sporten als hardlopen, volleybal, turnen, schaatsen en dansen.

Bron: www.hierhebikpijn.nl

Heeft u een afspraak?

Vul dan onderstaand screeningsformulier in zodat we jouw klachten nog beter kunnen verhelpen.

screeningsformulier

Nog geen afspraak

Plan dan nu gelijk je afspraak via ons contactformulier of neem telefonisch contact met ons op.

plan een afspraak