Klachten aan je elleboog

Het ellebooggewricht is het gewricht dat de verbinding vormt tussen de bovenarm en de onderarm. Het gewricht verbindt één bot in de bovenarm met twee botten in de onderarm. Behalve dat het ellebooggewricht het buigen van de onderarm ten opzichte van de bovenarm moet verzorgen, verzorgt het ook het draaien van de twee botten in de onderarm ten opzichte van elkaar.

TENNISELLEBOOG

De spieren die de pols en vingers strekken noemen we de onderarm extensoren. Ze lopen vanuit de hand helemaal door tot aan de buitenkant van de elleboog. Hier hechten ze via pezen aan het bot van de bovenarm aan. Bij de tenniselleboog is dit peesweefsel aangedaan. Het veelvuldig aanspannen van de onderarm extensoren is vaak de oorzaak. Hierdoor ontstaat er langdurige trek op het peesweefsel en het botvlies. De klachten ontstaan normaal gesproken geleidelijk maar kunnen ook acuut op spelen. Meestal is er dan al langere tijd sprake van degeneratie (= vermindering van kwaliteit) van het peesweefsel.

  • Symptomen: pijn aan de buitenzijde van de elleboog, soms is er sprake van krachtverlies (met name bij het zetten van kracht, zoals een vuist maken of iets bovenhands optillen)
  • Wanneer: bij werkzaamheden waarbij het steeds herhalen van dezelfde polsbewegingen aanwezig is, zoals schilderen, computerwerk, tuinieren, poetsen of het werken met een schroevendraaier.

GOLFELLEBOOG

De onderarm flexoren zijn de spieren die ervoor zorgen dat de pols en vingers kunnen buigen. Ze komen aan de binnenzijde van de elleboog bij elkaar waar ze via pezen op het bot aanhechten. Bij de golfelleboog is de spierspanning van de onderarm flexoren verhoogt. Door de verhoogde spierspanning raken de peesaanhechtingen van deze spieren aan de binnenkant van de elleboog geïrriteerd wat tot pijnklachten leidt. De klachten ontstaan vaak geleidelijk.

  • Symptomen: pijn aan de binnenzijde van de elleboog, voornamelijk tijdens onderhands tillen.
  • Wanneer: bij activiteiten waarbij dagelijks frequent en langdurig de onderarm flexoren aangespannen moeten worden, bijvoorbeeld bij het werken met gereedschap, bij het golfen of klimmers.

SLIJMBEURSONTSTEKING

Een slijmbeurs is een soort van stootkussentje dat op uitstekende botdelen zit. Het vangt drukkrachten op of zorgt ervoor dat botten, pezen en huid goed over elkaar heen kunnen glijden. Bij de elleboog zit de slijmbeurs aan de achterkant. Deze raakt ontstoken en wordt dikker. Er hoopt zich vocht op in de slijmbeurs wat duidelijk waarneembaar is aan de achterzijde van de elleboog.

  • Symptomen: pijn aan de achterzijde van de elleboog (voornamelijk bij het leunen of druk zetten op de elleboog), zichtbare zwelling.
  • Wanneer: meestal ontstaat een slijmbeursontsteking van de elleboog doordat iemand zijn elleboog stoot of hier (te)veel en langdurig op leunt.

Bron: www.hierhebikpijn.nl

Heeft u een afspraak?

Vul dan onderstaand screeningsformulier in zodat we jouw klachten nog beter kunnen verhelpen.

screeningsformulier

Nog geen afspraak

Plan dan nu gelijk je afspraak via ons contactformulier of neem telefonisch contact met ons op.

plan een afspraak