Klachten aan je enkel en onderbeen

Het enkelgewricht is een scharniergewricht en vormt de verbinding tussen voet, scheenbeen (tibia) en kuitbeen (fibula). Sterke banden en pezen houden alles op zijn plaats. Ze zorgen voor zowel beweeglijkheid als stabiliteit. We hebben de veel voorkomende klachten voor je op een rij gezet.  

Inversietrauma enkel

De enkelbanden zijn stugge, stevige bandstructuren die zich aan de binnen- en buitenzijde van de enkel bevinden. Bij het verstappen of het omzwikken van de enkel, komen de enkelbanden maximaal op rek wat kan leiden tot een gedeeltelijke of volledige scheuring van de enkelbanden. De typische verzwikking die letsel aan de buitenste enkelbanden tot gevolg heeft, wordt het inversietrauma genoemd. Hierbij zwikt de voetzool naar binnen toe en de enkel naar buiten.

  • Symptomen: pijnlijke enkel, zwelling, zichtbare bloeduitstorting, instabiliteit van de enkel
  • Wanneer: met name sporters die veel moeten springen, draaien of een contactsport beoefenen

Artrose (slijtage)

Gewrichtsvlakken van botten zijn bekleed met een dun laagje kraakbeen. Dit heeft een schok dempende werking en zorgt voor een optimale glijbaarheid van de afzonderlijke botdelen in het gewricht. Bij artrose gaat het kraakbeen in kwaliteit achteruit. Dit zorgt ervoor dat het gewricht minder soepel loopt en de schokken minder goed opgevangen worden. Doordat het kraakbeen weg is, kan er bot-op-bot contact ontstaan in het gewricht. Dit is pijnlijk en maakt het gewricht minder beweeglijk.

  • Symptomen: pijn en stijfheid van het enkelgewricht
  • Wanneer: artrose komt voornamelijk voor bij mensen boven de 50 jaar 

Achillespees Tendinopathie

Gewrichtsvlakken van botten zijn bekleed met een dun laagje kraakbeen. Dit heeft een schok dempende De achillespees bevindt zich aan de achterzijde van de voet en de enkel en verbindt de kuitspier met het hielbeen. Bij een achillespees tendinopathie kan de pees in kwaliteit en structuur verminderd zijn (tendinose), of de pees kan ontstoken zijn (tendinitis). De klachten ontstaan over het algemeen geleidelijk nadat de pees gedurende langere tijd belast is. 

  • Symptomen: pijnlijke achillespees of –aanhechting op het hielbeen, de pees kan wat dikker zijn 
  • Wanneer: bij (hard)lopen, traplopen, springen


Bron: www.hierhebikpijn.nl

Heeft u een afspraak?

Vul dan onderstaand screeningsformulier in zodat we jouw klachten nog beter kunnen verhelpen.

screeningsformulier

Nog geen afspraak

Plan dan nu gelijk je afspraak via ons contactformulier of neem telefonisch contact met ons op.

plan een afspraak