Klachten aan je pols en hand

De pols en de hand zijn mogelijk nog complexer dan het ellebooggewricht. Binnen de hand zitten namelijk een groot aantal gewrichten. Daarnaast bevinden zich er een paar kleine spieren die zorgen voor stabiliteit en beweging van de vingers. De gewrichten zelf worden bij elkaar gehouden door kapsels en banden.

TRIGGERFINGER

De pezen die de vingers buigen liggen aan de voorzijde van de hand en lopen door kleine tunneltjes (pulley). Deze tunneltjes zorgen ervoor dat de pees op zijn plaats blijft en dat krachten als bij een katrol doorgegeven worden. Als er een plaatselijke verdikking (knobbel) in de buigpees ontstaat, kan het voorkomen dat de knobbel niet meer door het tunneltje past. Dit veroorzaakt met name bij het strekken van de vinger een hapering van de vinger. De buigpees wordt dan namelijk als een touwtje richting de vingertoppen getrokken, waardoor de knobbel door het tunneltje heen moet. Deze wordt in eerste instantie even tegengehouden en schiet dan in één keer toch door het tunneltje.

  • Symptomen: pijn aan de voorzijde van de hand (net onder het begin van de vinger), de vinger hapert bij het strekken en schiet dan in een keer door, soms blijft de vinger in gebogen stand staan en lukt het niet meer deze te strekken
  • Wanneer: een triggerfinger wordt vaker gezien bij vrouwen, over het algemeen in de leeftijdscategorie 40 tot 70 jaar en bij kinderen onder de 6 jaar.

CARPAAL TUNNEL SYNDROOM

De carpale tunnel is een nauwe doorgang voor zenuwen en pezen die vanuit de onderarm de hand in lopen. De tunnel wordt gevormd door de handwortelbeentjes en een stevig peesblad dat zich aan de voorkant van het polsgewricht bevindt. Door de tunnel loopt de middelste handzenuw, de nervus medianus. Soms kan het gebeuren dat de tunnel te nauw wordt waardoor de zenuw bekneld raakt. Dit veroorzaakt klachten in de hand, wat het carpaal tunnel syndroom wordt genoemd.

  • Symptomen: pijn, tintelingen en/of een doof gevoel in de vingers en handpalm, gevoelsverlies en/of krachtverlies in de hand.
  • Wanneer: het carpaal tunnel syndroom wordt vaker gezien bij mensen tussen de 40 en 60 jaar. Veelvuldige en herhaaldelijke bewegingen van de hand en ongunstige werkhoudingen kunnen de klachten veroorzaken.

Bron: www.hierhebikpijn.nl

Heeft u een afspraak?

Vul dan onderstaand screeningsformulier in zodat we jouw klachten nog beter kunnen verhelpen.

screeningsformulier

Nog geen afspraak

Plan dan nu gelijk je afspraak via ons contactformulier of neem telefonisch contact met ons op.

plan een afspraak