Klachten aan je schouder

Het schoudergewricht is een complex gewricht. De schouder heeft de vorm en functie van een kogelgewricht waardoor er om drie verschillende draaiassen bewogen kan worden. Het bestaat onder andere uit het schouderblad, de bovenarm en de schoudergordel (gevormd door het schouderblad en het sleutelbeen). Vanuit het schouderblad vormt zich het schouderdak (acromion) wat zich boven de kop van de bovenarm bevindt.

Impingement Syndroom (Inklemming)

Tussen het schouderdak en de kop van de bovenarm bevinden zich spieren, pezen en slijmbeurzen. Bij een impingement syndroom raken een of meer van deze structuren ingeklemd doordat de kop van de bovenarm te ver naar boven toe verplaatst tegen het schouderdak aan, dit veroorzaakt een verkleining van de ruimte onder het schouderdak. De inklemming kan ook veroorzaakt worden doordat structuren onder het schouderdak gaan zwellen of extra ruimte innemen waardoor deze bekneld raken wanneer de bovenarm geheven wordt.

  • Symptomen: pijn aan de buitenzijde van de schouder (soms uitstralend naar de bovenarm), voornamelijk bij het heffen van de arm.
  • Wanneer: bij jonge mensen (+/- 25 jaar) ontstaat de klacht voornamelijk bij het uitoefenen van bovenhandse sporten zoals tennis, volleybal, zwemmen en werpsporten. Bij mensen tussen de 25 en 40 jaar door een beroep met veel bovenhands werk. Bij mensen boven de 40 jaar wordt de kwaliteit van de pezen minder en hierdoor kunnen eerder klachten ontstaan bij bovenhandse werkzaamheden.

Schouder Instabiliteit

De kop van de bovenarm is erg groot vergeleken met het kleine kommetje waar deze tegenaan zit. Hierdoor is het van belang dat de omliggende weefsels de kop goed in de kom fixeren. De bovenarm zit met kapsels en banden aan de kom van het schouderblad vast. Samen met het labrum, een kraakbenige ring die zich op de rand van de kom bevindt, zorgen ze voor de passieve stabiliteit. Voor de actieve stabiliteit zijn de rotatorcuff spieren van belang. Slecht functionerende rotatorcuff spieren laten te veel bewegingen toe in het gewricht waardoor de kop gemakkelijker uit de kom kan treden. Het gevolg is dat het gewrichtskapsel, de banden en het labrum de klappen in de eindstandige bewegingen op moeten vangen en weefsels beschadigd kunnen raken. 

  • Symptomen: pijn bij het heffen en naar buiten draaien van de bovenarm, instabiel gevoel.
  • Wanneer: mensen met hypermobiliteit en sporters die een bovenhandse sport beoefenen (tennis, volleybal, zwemmen en werpsporten). 

Frozen Shoulder

Het gewrichtskapsel van de schouder verbindt de kom van het schouderblad met de kop van de bovenarm. Het heeft als functie de eindstandige bewegingen in het schoudergewricht op te vangen zodat de schouder niet uit de kom schiet. Bij een frozen shoulder ontstaan er verklevingen en verdikkingen in het gewrichtskapsel, wat leidt tot een soort ontstekingsreactie, waardoor de bewegingen pijnlijk en stijf worden.

  • Symptomen: pijn aan de buitenzijde van de schouder (soms uitstralend tot in de bovenarm), bewegingsbeperking van het schoudergewricht.
  • Wanneer: de leeftijd ligt meestal tussen de 40 en 60 jaar.

Actrose (Slijtage)

Gewrichtsvlakken van botten zijn bekleed met een dun laagje kraakbeen. Dit heeft een schok dempende werking en zorgt voor een optimale glijbaarheid van de afzonderlijke botdelen in het gewricht. Bij artrose gaat het kraakbeen in kwaliteit achteruit. Dit zorgt ervoor dat het gewricht minder soepel loopt en de schokken minder goed opgevangen worden. Doordat het kraakbeen weg is, kan er bot-op-bot contact ontstaan in het gewricht. Dit is pijnlijk en maakt het gewricht minder beweeglijk.

  • Symptomen: pijn en stijfheid van het schoudergewricht (met name start- of ochtendstijfheid).
  • Wanneer: artrose komt voornamelijk voor bij mensen boven de 50 jaar.

Slijmbeursontsteking

Tussen het schouderdak en de kop van de bovenarm bevinden zich verschillende structuren zoals spieren en pezen. Al deze structuren bewegen vlak over elkaar heen. Om wrijving te voorkomen zit er ook een slijmbeurs onder het schouderdak. Dit is een soort glad stootkussentje die voorkomt dat botten en pezen over elkaar heen schuren. Bij een slijmbeursontsteking is er schade aan het stootkussentje, door beschadigde of geïrriteerde structuren die onder het schouderdak heen bewegen, en zwelt deze op. Dit voorkomt een soepele werking van het gewricht en zorgt voor pijn en moeite met beweging.

  • Symptomen: pijn aan en rond de schouder (voornamelijk tijdens beweging of op de schouder liggen), soms kan er een zwelling zichtbaar zijn.
  • Wanneer: over het algemeen bij een overbelasting, te denken aan bovenhandse werkzaamheden (bijvoorbeeld schilderen) of sporten (zoals volleybal, tennis of werpsporten). 


Bron: www.hierhebikpijn.nl

Heeft u een afspraak?

Vul dan onderstaand screeningsformulier in zodat we jouw klachten nog beter kunnen verhelpen.

screeningsformulier

Nog geen afspraak

Plan dan nu gelijk je afspraak via ons contactformulier of neem telefonisch contact met ons op.

plan een afspraak

Heeft u een afspraak?

Vul dan onderstaand screeningsformulier in zodat we jouw klachten nog beter kunnen verhelpen.

screeningsformulier

Nog geen afspraak

Plan dan nu gelijk je afspraak via ons contactformulier of neem telefonisch contact met ons op.

plan een afspraak