Klachten aan je lumbale wervelkolom en si-gewricht

De lumbale wervelkolom bestaat uit 5 lendenwervels welke in de fysiotherapie aangeduid worden met de letter L (L1 tot en met L5). De gewrichtsuitsteeksels hebben een oriëntatie in het zijwaartse vlak, waardoor er in dit deel van de wervelkolom voornamelijk voor/achterwaartse bewegingen plaats kunnen vinden. Lage rugpijn wordt ingedeeld in a-specifieke lage rugpijn en specifieke lage rugpijn. Bij a-specifieke lage rugpijn heeft de patiënt klachten waarvoor tot op heden nog geen specifieke oorzaak aan te tonen is. Bij specifieke lage rugpijn kan er wel een structuur aangewezen worden als oorzaak voor de lage rugpijn.

Lumbale instabiliteit

De wervelkolom wordt gevormd door wervels die op elkaar gestapeld zijn. Om ervoor te zorgen dat de wervels netjes op elkaar blijven zitten tijdens het bewegen, werken kapsels, banden, tussenwervelschijven en spieren nauw samen. Ze houden de wervelkolom stabiel tijdens de veelzijdige bewegingen die met de rug gemaakt worden. Wanneer dit stabiliseren niet lukt en de wervels te veel of ongecontroleerd ten opzichte van elkaar bewegen, spreken we van instabiliteit. Er kunnen twee soorten stabiliteit onderscheiden worden: passieve stabiliteit en actieve stabiliteit. De passieve stabiliteit wordt verzorgd door de banden, kapsels en tussenwervelschijven. De actieve stabiliteit wordt verzorgd door diepgelegen spieren die op de juiste momenten aanspannen om de wervelkolom stabiel te houden. 

  • Symptomen: pijn in de lage rug (welke door verschillende bewegingen opgewekt kan worden, te denken aan lang zitten, lang liggen, lang staan en lang lopen), verhoogde spierspanning, verminderde beweeglijkheid.
  • Wanneer: er zijn veel verschillende oorzaken voor lumbale instabiliteit; beschadiging van kapsels en banden kan passieve instabiliteit veroorzaken, het dunner worden van een tussenwervelschijf door bijvoorbeeld slijtage of overbelasting, dysfunctie van de spieren kan actieve instabiliteit veroorzaken.

LUMBALE KANAALSTENOSE 

De (lumbale) wervels vormen een lang verticaal kanaal waar een grote bundel zenuwen door loopt. Bij een kanaalstenose is het wervelkanaal vernauwd. Dit kan tot gevolg hebben dat de zenuwwortels in het kanaal bekneld raken. Dit geeft klachten in het verzorgingsgebied van de zenuwwortel. Een nauw wervelkanaal kan aangeboren zijn of geleidelijk ontstaan. 

  • Symptomen: pijn en vermoeidheidsgevoel in de benen (voornamelijk na enige tijd lopen of staan), tintelingen of een doof gevoel, krachtverlies in de benen.
  • Wanneer: voornamelijk bij mensen boven de 50 jaar. Een vernauwing kan optreden als gevolg van bijvoorbeeld artrose, een uitpuilende tussenwervelschijf, inzakkende wervels.

HERNIA NUCLEI PULPOSI (HNP)

Door de wervels van de rug loopt een bundel zenuwen. Bij elke ruggenwervel treden er een aantal zenuwen naar buiten toe richting verschillende delen van het lichaam. Bij een hernia raakt een zenuwenwortel bekneld of geprikkeld op de plaats waar de zenuwen het wervelkanaal uittreden. Over het algemeen treedt hierbij de nucleus pulposus (een geleiachtige kern) uit de tussenwervelschijf. De zenuwen kunnen hierdoor minder goed signalen doorgeven. 

  • Symptomen: omdat de zenuwen die naar de benen toe lopen aangedaan zijn, veroorzaakt dit naast rugpijn ook klachten in de benen. Zo kunnen spieren minder goed aangestuurd worden (krachtverlies) en kan het gevoel verstoord raken (pijn of prikkelingen in het been).
  • Wanneer: in 90% van de gevallen worden de klachten veroorzaakt door een discushernia (discus: tussenwervelschijf). In enkele gevallen ligt de oorzaak bij een vernauwing in of rond het wervelkanaal, dit kan gebeuren wanneer een wervel van vorm verandert door ouderdom, wanneer een wervel verschuift ten opzichte van een andere wervel of als een wervel breekt (inzakkingsfractuur).

KLACHTEN AAN HET SI-GEWRICHT

De sacro-iliacale gewrichten (= SI-gewrichten) bevinden zich links en rechts van het midden in de onderrug. Ze vormen de verbinding tussen het heiligbeen en de twee bekkenhelften. De verbinding tussen het heiligbeen (sacrum) en een bekkenhelft (ilium) is erg stug. Ondanks de beperkte beweeglijkheid wordt er toch gesproken over gewrichten omdat er enige beweging plaatsvindt. Bij SI-klachten kan er sprake zijn van een gewrichtsblokkade, een verhoogde beweeglijkheid en/of letsel aan de gewrichtsbanden. In 35% van de gevallen is er geen aanwijsbare oorzaak te vinden en ontstaan de klachten spontaan.

  • Symptomen: pijn in de lage rug en/of bilregio (die kan uitstralen naar het been), deze pijnklachten kunnen aanwezig zijn bij het staan, lopen, zitten, buigen en draaiende bewegingen.
  • Wanneer: een val op de bil(len), de klachten kunnen ook door een motorongeluk ontstaan, wanneer iemand zich verstapt of wanneer er herhaaldelijke belaste bewegingen in het SI-gewricht plaatsvinden.


Bron: www.hierhebikpijn.nl

Heeft u een afspraak?

Vul dan onderstaand screeningsformulier in zodat we jouw klachten nog beter kunnen verhelpen.

screeningsformulier

Nog geen afspraak

Plan dan nu gelijk je afspraak via ons contactformulier of neem telefonisch contact met ons op.

plan een afspraak