VERGROOT RISICO OP KNIEBLESSURES BINNEN HET VROUWENVOETBAL
De bouw van een vrouwenlichaam verschilt van dat van een mannenlichaam, dat is algemeen bekend. Maar heeft dit verschil in lichaamsbouw ook consequenties voor de blessuregevoeligheid? Het antwoord is ja. We bespreken hier het verschil tussen de bouw van een heup-, en kniegewricht van een vrouw en van een man en wat dit voor gevolgen heeft op de kans om een blessure op te lopen.
Anatomie
Als we het skelet van een gemiddelde man en vrouw naast elkaar zetten, is het meest opvallende verschil: de vorm van het bekken. Bij mannen is deze smaller en bij vrouwen is het bekken breder. Hierdoor ligt het heupgewricht verder naar buiten en moet het bovenbeen een schuinere weg afleggen naar de knie. Als gevolg daarvan ontstaat er een grotere hoek tussen het bovenbeen en het onderbeen. Deze hoek wordt ook wel de ‘Q angle’ genoemd. Als de voeten ook nog eens naar buiten staan, ontstaat er een nog grotere hoek in de knieën. Dit is beter bekend als X-benen (Genu Valgum).
Gevolgen van een grotere Q angle
Hoe groter de Q angle, hoe verder het kniegewricht naar binnen staat. Dit resulteert in een scheve drukverdeling in de knie. De buitenzijde van de knie zal meer belast worden, hier is dan ook meer kans op slijtage van het kraakbeen en de meniscus. Ook ontstaat er een grotere rek op de binnenband (mediale collaterale ligament). Dit kan bijdragen aan instabiliteit in het kniegewricht, met alle gevolgen van dien. Als laatste kan ook de sporing van de knieschijf (patella) veranderen. Dit komt doordat de bovenbeenspieren vanuit een scheve hoek aan de knieschijf trekken. Risico’s hiervan variëren van irritatie achter de knieschijf (patella femoraal pijn syndroom) tot het uit de kom schieten van de knieschijf (patella dislocatie).
Preventie
Preventie van een vergrootte Q angle is helaas niet mogelijk aangezien het een aangeboren factor is. Maar we kunnen met krachttraining wel specifieke spiergroepen trainen om de kans op blessures ten gevolgen van deze grote Q angle te verkleinen. De belangrijkste spiergroepen hiervoor zijn de mm. Abductoren (spieren die het been naar buiten bewegen) en de mm. Quadriceps (dijbeenspieren). Het is erg belangrijk om stabiliteitstraining van je core t/m je enkels te doen. Je lichaam is een keten van gewrichten, alle schakels moeten even goed getraind worden.
Behandeling
Voor behandeling van klachten ten gevolgen van een grote Q angle kun je het beste een afspraak maken met een (sport)fysiotherapeut. Geen één knie(blessure) is hetzelfde en het is dus belangrijk dat een deskundige zorgvuldig een behandelplan opstelt, zodat jij zo snel mogelijk weer op het voetbalveld staat! Ook voor hulp bij een preventieprogramma kan je altijd terecht bij de fysiotherapeut.
Samen zorgen we ervoor dat er zo min mogelijk blessures zijn en iedereen kan genieten van deze mooie sport!