Beweegprofessionals aan het woord: 'Nieuwe favoriet: hardlopen, maar dan wel zonder blessures'
Binnen blijven tijdens de coronacrisis? De lente is begonnen en we vinden het heerlijk om even buiten te bewegen. Nu er geen trainingen zijn, is hardlopen bij veel voetballers favoriet. Door hard te lopen hebben we toch het gevoel dat we fit blijven. Dat rondje hardlopen gebeurd bij veel voetballers zelfs meerdere keren per week. Even het huis uit, wat beweging, een frisse neus. Maar is dat wel verstandig? Kun je als sporter zonder trainingsopbouw zoveel en vaak hardlopen zonder blessures te krijgen?
Blessurerisico
Hardlopen is een blessuregevoelige sport. Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat hardlopen, na veldvoetbal, het grootste risico is op het ontstaan een blessure (18%). Nu je als voetballer wellicht veel aan het hardlopen bent, hebben wij geschikte adviezen om blessures te voorkomen.
Lopersknie
Hardlopers raken vooral geblesseerd aan de knie. Een veel voorkomende hardloopblessure is de ‘lopersknie’ oftewel: tractus iliotibialis frictie syndroom. Dit syndroom ontstaat door overbelasting. Onze hardloopexpert vertelt: ‘’Deze overbelasting kan onder andere ontstaan door: een stug voettype, verkeerd schoeisel, slappe kniebanden of het naar binnen zakken van de enkel.’’ Ook het wegdek waar op gelopen wordt kan van invloed zijn. Hij zegt: ‘’Het niet telkens hetzelfde rondje lopen op dezelfde ondergrond kan blessures voorkomen. Wissel van weghelft, vanwege de bolling in het wegdek wordt het linker- of rechterbeen zo niet in een o-stand gedwongen.’’
Adviezen
Een goede trainingsopbouw is essentieel. ‘’Luister naar je lichaam; tijdens en na de training, maar ook de dag erna. Ook kan een goede warming-up, cooling-down en spierversterkende oefeningen bijdragen en creëer je een lager risico op blessures’’, vertelt Bram (hardloopexpert).
Naast bovengenoemde tips adviseren we ook om regelmatig de hardloopschoenen te vervangen om blessures te voorkomen. In de praktijk zien ze vaak hardlopers die te lang op de hardloopschoenen doorlopen. Bram vertelt: ‘’Helaas geldt voor een hardloopschoen ook vaak ‘goedkoop is duurkoop’. We adviseren hardlopers om hardloopschoenen aan te schaffen bij een hardloopspeciaalzaak. Als je daarnaast voor het eerst gaat hardlopen en je bestelt je schoenen online, omdat je nu niet naar de winkel wilt, bestel dan altijd een neutrale schoen. Eentje zonder een zogeheten antipronatieblok.’’
Podotherapeut
Ook tijdens de coronacrisis kunnen we onderzoeken of de klachten een oorzaak hebben door een verkeerde voetstand, afwijkingen in het looppatroon of dat het met schoeisel te maken heeft. Onze podotherapeuten geven bijvoorbeeld advies met betrekking tot spierversterkende oefeningen of schoenadvies. Daarnaast zorgen we voor een geschikte zooltherapie om een verkeerde voetstand te corrigeren. RondOm is vorige week gestart met telefonische- en videoconsulten. We beoordelen de voetstand en looppatroon, maar we laten sporters ook diverse bewegingen uitvoeren om eventuele klachten op te sporen. Hierdoor kunnen we iedereen met klachten 24/7 helpen.